Nuca, simbolul sănătății

Numele familiei Juglandaceae regia, căreia îi aparține și nuca, provine din sintagma latinească  ”Jovis glans”, ceea ce se poate traduce drept ”ghinda lui Iisus”, la romani nucul fiind considerat  un copac consacrat regelui zeilor. Termenul ”regia” înseamnă ”regesc” și face trimitere la faptul că  nucul a fost răspândit în Occident de către regii Persiei.
Nuca este originară din Asia centrală și sud-occidentală, din regiunile cu o climă temperată-caldă  a Asiei Minore, răspândindu-se ulterior în restul Asiei și în America central-meridională.
În Evul Mediu, nuca era recunoscută pentru virtuțile ei în vindecarea bolilor mintale, forma de  creier a acestui fruct aducându-i acest renume. În decursul timpului s-a constatat ca nuca este benefică nu doar pentru ameliorarea bolilor mintale, ci și în deficiențele de memorie, convalescență sau în perioadele cu efort intelectual mare. Nucile verzi sunt considerate simbolul vieții și al fecundității.
Nucile, fructe cu un aport energetic demn de luat în seamă, bogate în fier, calciu, magneziu, potasiu, fluor, cupru, zinc și fosfor, au fost întrebuințate din timpuri străvechi pentru proprietățile lor benefice. Astăzi, sunt recomandate de majoritatea specialiștilor combaterea stresului, oboselii, dar și pentru a preveni diverse boli, grație numeroaselor proprietăți. În plus, la fel ca și alte fructe uscate, nucile sunt o sursă de energie și calorii, în bună parte datorită conținutului sărac în apă și bogat în grăsimi, iar fibrele le indică în boli gastrointestinale.
Proprietățile nucilor:
-antiinflamatorie
-diuretică
-hipoglicemiantă
-astringentă
-digestivă
-antiseptică
-cicatrizantă
Nucile, prietenele inimii
Una dintre cele mai importante proprietăți ale nucilor este aceea de a avea un conținut optim de acizi grași Omega 3, în special de acid linoleic. Acizii grași nu doar că nu sunt dăunători sănătății noastre, ba chiar cei polinesaturați sunt foarte sănătoși. Pe lângă acizii Omega 3, nucile sunt bogate în acizi grași Omega 6, de aceea sunt un aliment recomandat în lupta contra colesterolului rău (LDL). Ele conțin și un aminoacid polar numit arginină, de o mare importanță pentru evitarea bolilor cardiovasculare.
Nucile sunt fructe foarte bogate în proteine (circa 15% o porție de 100 g) și vitamine, printre care vitaminele B1, B2, B6 și E, de o importanță fundamentală în prevenirea îmbătrânirii și a bolilor cardiovasculare. Datorită nivelului ridicat de acid alfa-linoleic, un acid gras Omega 3 de origine vegetală, nucile au efecte contra aterosclerozei.
Vitamina E aduce importante beneficii organismului, fiind înzestrată cu acțiune antioxidantă, capabilă să controleze efectele nefavorabile ale temuților radicali liberi. Acidul folic controlează concentrația în sânge a unuia dintre factorii de risc coronarieni, și anume homocisteina.
Cupru și zinc
Datorită conținutului bogat în cupru, nucile sunt indicate persoanelor cu anemie, persoanelor cu reumatism și artroze, în stări precanceroase și tuberculoză, în special tuberculoză osoasă și în anumite boli genitale.
Conținutul bogat în zinc recomandă consumul de nuci în tratamentul asteniei, întârzierilor de creștere, tulburărilor sistemului nervos, afecțiunilor pielii, psoriazis și impotență. Nuca este de un real folos și în disfuncțiile endocrine, tulburările hipofizei și insuficiența suprarenală, tulburările de ciclu mestrual și tulburările de menopauză.
Nucile: sănătate și sport
Pentru cei care desfășoară activități sportive, nucile sunt alimente de bază, având rol de ”carburant”, esențial pentru efortul fizic. În plus, arginina din nuci este utilă pentru dilatarea vaselor de sânge, transportând sângele bogat în substanțe energetice și oxigen la mușchi și îmbunătățind prestația fizică.
Deși au un conținut caloric ridicat: 650 kilocalorii la 100 grame, consumate în mod rațional, pot fi o adevărată sursă sănătate și prevenire a afecțiunilor.
Uz cosmetic
Prin macerarea cojilor de nuci se obține un prețios ulei, folosit în industria cosmetică și de săpunuri. În coajă se găsesc mari cantități de juglone care are efecte antiseptice și cheratină, care favorizează reînnoirea celulelor pielii. Maceratul poate fi utilizat ca autobronzant, fiind capabil să stimuleze producerea de melanină. Acizii grași nesaturați și vitaminele funcționează ca un filtru natural de gradul 2-3, apărând organismul de acțiunea răufăcătoare a razelor solare. Decoctul de frunze de nuc se folosește pentru închiderea la culoare a părului.
În fitoterapie
Nucile sunt recunoscute pentru proprietățile lor antiseptice, cicatrizante, amar-tonice, digestive, decongestionante și astringente intestinale, benefice în tratamentul dizenteriei și diareei. Bune rezultate se obțin în combaterea parazitozelor intestinali cauzate de tenie. Au fost utilizate cu optime rezultate și pentru tratarea inflamațiilor ganglionilor limfatici provocate de tuberculoză. Sunt utile în dermatoze, eczeme, degerături, inflamații oculare, în diverse afecțiuni din sfera genitală, de exemplu leucoreea. Favorizează diureza, stimulează funcția pancreatică și hepatică. Extractul din frunze de nuc era utilizat în trecut și în tratamentul diabetului, nucile având o acțiune hipoglicemiantă. Un studiu recent relevă faptul că un consum zilnic moderat de nuci aduce beneficii pacienților diagnosticați cu diabet de tip II, menținând sub control nivelul insulinei.
Cura cu nuci poate fi urmată în fiecare toamnă, ca adjuvant în tulburări de stomac și intestine: ulcere, dispepsii, iritații, diaree, constipație, deși uneori, în cantități mari, pot avea efecte adverse precum aftele bucale sau crizele hepatice.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*