Supă de pitoance uscate

Ingrediente
200 g pitoaște (sau alte ciuperci) uscate; 3 l apă; 3 linguri ulei; 1 lingură condiment din legume  uscate; 100 g orez; 2 ouă; 200 g smântână; 1-2 căței de usturoi; 1 legătură pătrunjel; piper; sare
Preparare
1. Cu o zi înainte de preparare, pui ciupercile la înmuiat în apă rece. A doua zi, le scurgi, le tai în  fâșii înguste și le călești puțin în ulei.
2. Stingi cu apa fierbinte, în care ai dizolvat condimentul din legume uscate. Continui să le fierbi  timp de 30 de minute la foc mic. Alegi orezul, îl speli și îl lași să se înmoaie în apă.
3. Când ciupercile au fiert, adaugi orezul, continuând fierberea pentru 10 minute.
4. Bați oul cu smântâna și puțină sare. Sărezi și condimentezi supa după gust, apoi ieie oala de pe foc și dregi supa turnând în fir subțire amestecul cu smântână și amestecând.
5. Tai mărunt pătrunjelul și îl presari în fiecare porție.
Iuliana Todor, Domoșu, jud. Cluj
12 porții
13 h
Știai că…
…pitoance este denumirea regională pentru pitoaște, specie de ciupercă înrudită cu mânătarca?
Pitoașcele cresc atât în pădurile de foioase, cât și în cele de conifere, la munte sau la câmpie, vara și toamna. Pălăria lor maronie are un diametru de 4-10 cm și prin porii mici emană un fel de lichid lăptos care, prin uscare, formează un fel de brumă maronie.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*